www.lad.hu
Somogy megye
Lad
Lad
2019. Július. 18.
Frigyes napja van.


Lad
Község hivatalos honlapja

Napjaink

Lélekszám: 700 fő

 

Ladon szép és modern iskolában tanulhatnak az általános iskolások, amelyet egy vállalkozó épített. A község a kastélyt adta cserébe a nyolc tantermes, tornatermes korszerű intézményért, ám az sajnos csak alacsony kapacitással működik. A faluban kevés az iskoláskorú gyermek, a fenntartás költségei pedig alaposan megterhelik az önkormányzat költségvetését.

A ladiak nagy gondja, hogy a környéken igen kevés a munkahely, a városok - Kaposvár, Barcs és Szigetvár - viszonylag távol vannak innen. Korábban a ladi Aranyhomok Termelő Szövetkezet nyújtott a helybelieknek kenyérkeresetet, azonban ez csődbe jutott. Az itt élők munkahelyek teremtését remélik a kastély majdani tulajdonosaitól. Az épületben esetleg vadászkastélyt vagy idősek otthonát lehetne kialakítani. Előbbi a turizmus fellendülését hozná a térségbe, utóbbi a megye szociális ellátását szélesítené.

 

1910-ben építették a mai polgármesteri hivatalt. Ebben a körjegyzõség is helyet kapott. Az épület, amellett hogy otthont ad a falu közigazgatásának, gyakran társadalmi rendezvények színhelye is, és rendszeresen itt próbálnak a Tinódi Lantos Sebestyénrõl elnevezetett kórus tagjai is.

 

A ladiak többsége katolikus, közülük csaknem százan rendszeresen járnak templomba. Az első katolikus templomot a XVII. században építették. A településen élők igyekszenek programokat szervezni maguknak. Ennek egyik mozgatója a Tinódi Lantos Sebestyén nevét viselő vegyeskar, amely több rendezvényen is nagy sikerrel szerepelt. Ezen kívül jeles látványosság a szüreti felvonulás, a falu fiataljait pedig az újjáéledt cserkészmozgalom igyekszik mozgósítani. Érdekesség, hogy megalakult a női futballcsapat, amely szép sikereket ér el a területi kispályás bajnokságokon.

 

Az idegenforgalom miatt alakították ki a talpasházat szállóvá. Ehhez 2001-ben melléképületeket alakítottak ki. Amiért reménykednek a helyiek a turisták érkezésében az, hogy kerékpáros túraútvonal vezet át a községen.

Copyright © 2009
Integranet Kft.
Nyomtatás Levél Térkép